program interactiv pentru Fete și Mame ce onorează feminitatea și suroritatea
cu ritual de trecere pentru fete ca “Bun venit între femei”
Durata: 1 zi / 6 ore cu pauză de masă. Pentru fete care au trecut de prima menstruație și mame conștiente că aceasta este un jalon important în transformarea fetelor în femei.
Program organizat ocazional in diferite locatii sau la cerere.
Vezi detalii mai jos și cum organizăm acest atelier la cerere in diferite locații, ideal pentru femei și mame dedicate să contribuie la educație pe acest subiect în România, dincolo de experiența personală.
Pentru femei mame acest atelier este o oportunitate de a-și explora și rescrie povestea legată de menstruație și ciclul feminin, pentru a se așeza în înțelepciune feminină și a fi un model și inspirație pentru fata/fetele sale.
Pentru fete, acest cadru le oferă o bază sănătoasă, inspirație și resurse pentru călătoria de devenire ca femei, onorare și Bun venit în cerc de femei în cadrul unui ritual de iubire.
Împreună vor avea oportunitatea de a se vedea și interacționa pe cerc de surori, de a explora teme importante de viață într-un cadru susținut de comunitate.
Ambele primesc inspirație și instrumente de practică concrete în agendele jurnale Luna Roșie și Firul Roșu cu care pot explora in profunzime multe teme de sănătate feminină și urmări ciclurile menstruale, transformând cunoașterea, pas cu pas, în înțelepciune.
De ce e important să onorăm prima menstruație a unei fete (menarha) și să rescriem povestea culturală nesănătoasă cu menstruația?
Menarha marchează încheierea unei etape de viață pentru fete și începerea dezvoltării și devenirii pe calea de a fi femeie. Acest eveniment major în maturizarea unei fete merită onorat, iar fetele susținute cu adevărat pentru a-și începe călătoria spre a fi femeie cu bucurie și susținere în cerc de femei surori.
Modul în care ne raportăm la menstruație ca parte firească din viața ciclică a femeii, cum întelegem și respectăm corpul și onorăm ciclurile sale, pune o bază solidă pentru fete pentru tot restul vieții lor de femeie. Ignorarea, tăcerea asupra acestui subiect, supra-medicalizarea acestui proces fiziologic sunt mesaje culturale puternice despre valoarea acordată femeilor.
Acest prag de trecere între vârstele femeii era sărbătorit de numeroase culturi indigene conectate la natura și la sacralitatea vieții ca tot unitar, inclusiv de strămoșii noștri.
Când nu facem nimic în legătura cu acest prag de trecere, transmitem mai departe tabuuri invizibile prin care am trecut și trăit la rândul nostru.
A deschide conversații oneste despre acest subiect, a readuce importanța menstruației în prim plan și a sărbători acest prag important de trecere de la fată la femeie înseamnă a da respectul cuvenit corpului noii femei. Mai înseamnă a ne revendica legătura profundă cu natura și cu acest pământ.
Transmitem astfel fetele care încep această călătorie o cunoaștere care să le aducă putere personală, încredere în sine, și acceptare cu bucurie a corpului de femeie.
Ce vom atinge ca teme?
- informație despre ritmurile ciclice ale femeii de la anatomie la cum circulă în corp energia
- educație întrupată despre ciclul menstrual
- introducere în Fazele Lunii și cum putem urmări ciclitatea Lunii și a naturii pentru a respecta ritmurile propriului corp
- tiparele de energie / arhetipurile feminine corespondente fazelor Lunii care se regăsesc în ciclul menstrual al femeii
- menstruație conștientă – cum practicăm asta în armonie cu Mama Pământ
Ce vom face ca activități – prin cântec, poveste, joc, dans
- deschidere de spațiu ceremonial de adus în stilul de viață modern
- lucru concret cu mâinile pentru a face artă feminină
- practici feminine pentru bunăstare la menstruație, inclusiv dans
- povești în cerc despre fete curajoase, surori bune, mame înțelepte
- conectare la natura din afară și dinăuntru
- ritual pentru a sărbători pragul de trecere al fetelor dupa prima menstruație către a fi femeie.
Ce vom crea împreună?
- un spațiu sigur în care mamele și fetele pot explora împreună ce înseamnă a fi femeie și cum se pot susține reciproc pentru a trăi ciclicitatea corpului și a naturii
- un spațiu de suroritate pentru relațiile dintre mame și fiice și relațiile dintre femei
- răsfăț feminin de iubire cu ritual de bun venit în lumea femeilor
Facilitatoare: Ina Curic – Specialistă în gen social, pace și conflicte. Inițiatoare a platformei de suroritate Sori cu Luna și co-ordonatoarea / scriitoarea din spatele proiectelor colaborative cu femei din Ro a agendelor datate cu Luna din 2020, Luna Lila 3 ediții și Luna Roșie în 2023.
Am facilitat primele programe educative pe leadership feminin si stimă de sine pentru fete în România în 2003 si 2004, și pe parteneriat de gen pentru tineri în 2005. Publicațiile pentru adolescenți în urma acestor programe sunt disponibile gratuit aici. Am experiență de lucru cu fete și femei în România și în diferite contexte culturale din lucrul meu internațional pe pace și conflicte în Irak, Burundi, Rep Dominicană, Sudan.
Lucrez cu o metodologie de training și facilitare de procese de grup care implică ființa integral minte-emoție-corp prin mișcare, teatru, dans, artă şi joc.
Cu alte cuvinte – este distractiv, profund și educativ ce vom face împreună, cu ecouri în ființă pe termen lung.
Sunt mamă din 2011. Am două fete născute acasă care duc mai departe firul roșu de conectare între femei. Cred că avem o responsabilitate de a da mai departe fetelor noastre altă zestre culturală vizavi de a fi în corp de femeie, una care sa predispună spre bunăstare fizică și emoțională pe viață. Suroritatea nu e opțională pentru mine. E modul în care putem țese împreună, ca femei care se susțin, mai multă bunăstare, bucurie și armonie în lume.
*
Vezi aici alte articole pe această temă pe site:
Menstruația: la ce spunem stop? Care este sarcina educației pe teme menstruale?
Menarha: Prag de sărbătoare. Cu întrebări de reflecție și mărturii de la mame și fete participante la acest tip de atelier interactiv in trecut.
*
Extras Testimoniale de la atelier similar în trecut
Program de sărbătorire a fetelor tinere la menarhă
„ A fost o experiență magică. Mi-a plăcut mult ritualul de încredere când ne-am legat la ochi și ne-am condus de mână una pe alta, și momentul în care am decorat lingurile de lemn ca să le facem baghete magice. Parcă eram zâne, iele, plutind prin pădure. M-am simțit iubită.” Maria 13 ani, participantă
„Totul a fost fantastic! …mă simțeam ca o adevărată zâna! Inițierea în cercul fluturelor a fost poate cel mai minunat moment petrecut cu voi, m-a făcut să mă simt cu adevărat specială. Am descoperit o altă lume,o lume a recunoștintei și a pozitivității. Am înțeles in profunzime povestea femeii si a ciclului menstrual. O experiență absolut minunată! Acum văd complet diferit ciclul menstrual!! Ariana,11 ani, participantă
„Am reusit să văd că suntem altfel, noi femeile, si că reusim să ne conectam mult mai usor decât o fac bărbații; Că suntem in acelasi timp și puternice, slabe, frumoase, vulnerabile, vulcanice si etc. dar ca putem sa fim si fetitele acelea care trebuie să treacă prin viață si treptat sa devina femei, mame, bunici; Că fiecare din noi are in interiorul ei fetita si abia apoi femeia. Am inteles cât de important este asta pentru o dezvoltare mai armonioasă a noastră ca femei.” Ramona B., mamă de fată, participantă
„Ca femeie, eu cred cu tărie că rolul nostru de mame este să transmitem fiicelor noastre ce înseamnă să fim noi însene ca femei, chiar dacă noi nu am primit asta foarte clar de la femeile dinaintea noastră. De aceea cercul de mame și fiice adolescente în zilele noastre este un moment foarte important pentru noi toate. Ca mamă, pentru mine este o bucurie să îmi văd fata înflorind, și ca toate mamele, îmi doresc să îi fie mai ușor și mai lin decât mi-a fost mie.” Roxana Susca, mama Mariei participante și facilitatoare de cercuri pentru femei,
*
Cum desfășurăm acest atelier?
Vineri 16 iunie – orele 9-15 la Oradea – este prima locație de desfășurare
Acest atelier poate fi organizat la cerere în diferite locații în țară doar în lunile iunie și iulie 2023. E necesară o sală de interior și acces la un parc mare sau pădure în apropiere să putem face o parte din activitățile atelierului în natură.
Numărul minim de participante pentru a desfășura atelierul este 8 perechi mamă- fiică iar cel maxim 12 perechi. Pentru a participa cu mai mult de o fată, contactează-ne.
Costul atelierului pe pereche de mamă- fiică este 440 ron pentru cele 6 ore de atelier.
Cu Luna Roșie și Firul Roșu incluse la pachet ca jurnale agende de practică costul este 640 ron.
Ar fi o mare bucurie să putem face câteva asemenea evenimente pentru a planta semințe noi în câmpul colectiv pe care îl susținem ca femei.
Pentru pre-înscrieri, vă rugăm completați acest formular.
Deschidem programul către femei care pot fi multiplicatoare ale acestui proces, inclusiv pentru a susține lucrul cu agendele de practică în comunitatea lor. Pentru o nouă conștiență menstruală, și pentru intruparea armonioasă a ciclicității feminine, este nevoie de practică.