Vrei să afli ce ai cu luna ca femeie? Hai în călătorie cu Luna Lila.
Bunica are spre 90 de ani. Îi zic că-i luna noua curând, bun de început ceva nou. „Ce am eu cu luna”? răspunde bunica. Chiar așa? A mai rămas ceva viu în femeile neamului nostru vizavi de relația noastră cu luna? De mersul lunii în corpul nostru? Am rămas cu gura închisă atunci. Și pentru ea, ca pentru multe alte femei din neamul nostru vechi, s-a pierdut inițierea de către alte femei în tainele corpului și ale conexiunii profunde cu luna.
A rămas o pură întâmplare că femeile au un ciclu menstrual care are în medie aceeași durată cu rotația completă a lunii în jurul pământului, că – asemenea lunii – există faze diferite și în corpul nostru.
Menstruația a fost distorsionată ca semnificație în timp, ignorată apoi în cel mai bun caz și lăsată pe seama întâmplării. Marele mister al vieții banalizat, primul prag de trecere uitat de la fată la femeie capabilă să fie un portal între lumea văzută și cea nevăzută și să susțină viață nouă pe pământ. Firul roșu care unește femeile a devenit o rușine, o boală, o teamă, un rău necesar, un blestem al firii. Mai nou, ceva ce poate fi complet ignorat, depășit cu multe produse pe piață (de la absorbante toxice la pastile). Să ne prefacem că nu există, că nu simțim nimic diferit, fie că suntem acasă sau la serviciu. În numele egalității, să ne prefacem că funcționăm asemenea bărbaților cu doar o mică deosebire biologică. Deosebire care face o mare diferență însă în spirit.
Fetița mea de 7 ani îmi spune într-o seară de la bunici: „Eram fascinată de lună. Se vedea mare și frumoasă” (era lună plină).”Inima-mi spunea să ies afară.Voiam să ies să dansez ca tine, dar mintea mă trăgea la joc cu copiii”.(Aici am reflectat pentru prima oară despre conștiența inimă-minte- corp care pot lucra bine împreună dar de multe ori nu o fac. A priceput la cei 7+ ani ai ei și pentru prima dată a fost conștientă de trăirea ei.)
De a lungul timpului cunoașterea transmisă femeilor la noi despre corp, lună și rostul nostru în cosmos s-a pierdut. De la preotesele cucuteniene pe meleagurile noastre ne-au rămas altare, calendare de lună, cea mai veche scriere din lume descoperită în mormântul unei preotese. Vestigii arheologice care nu mai au ecou în ființă. Cunoașterea vie s-a pierdut.
Războaie, violență, patriarhat, disrupere culturală au lăsat în urme femei ancorate mult în material care au dat în afară mai toată puterea lor de ritual, creație și manifestare din energie feminină. Fetelor lor le-au dat mai departe munca. Munca până picăm în nas. Munca să ducem lumea în cârcă. Sa compensam pentru bărbații care merg la război, uitând să ii lăsăm să-și asume roluri majore când vin înapoi. Să compensam pentru bărbații care se apucă de băut, pentru cei care nu se maturizează în rol de tată, pentru cei care nu s-au separat sănătos de mamă.
Asta a început cu mult înaintea erei comunismului care în numele emancipării au adăugat încă o normă de lucru întreagă pentru femei fără să compenseze pentru munca invizibilă de acasă care susține în fond întreaga economie. „Nani, nani puișor/Dormi în zumzet de tractor”.
Acum ca femei avem modele noi și inspirație de la tradiții care nu au fost îngropate definitiv în negura timpurilor. De la șamani din amazon, la triburile nord americane, la populații indigene din Africa, la cunoașterea Tantra din Asia – oriunde cunoașterea corpului și conexiunea cu spiritul și cosmosul s-au păstrat vii, în ființă, nu doar în scrieri de demult. Multe tradiții, aceeași esență, multe căi, același centru în care să ne întâlnim dincolo de forme.
Pământul și cerul continuă însă să ne vorbească și aici. Locurile sacre ale dacilor și cucutenienilor ne așteaptă. Luna e aceeași care răsare pe cer de multe mii de ani. Cunoașterea e aici, între pământ și cer, când alegem să o vedem și ne dăm timp în ființă să o integrăm.
Cu fetele mele mici am reușit să reiau transmisia fascinației față de lună. Am readus luna la locul cuvenit. De ghid.
Cu bunica și nanele satului, vine iarna și le invităm la șezătoare.
Pentru suratele care lucrează și navighează zilnic jocul și echilibrul feminin-masculin, am creat Luna Lila – Agendă Ghid pentru 2020.
Dacă vrei să afli ce ai cu luna într-un mod foarte practic și creativ Agenda Luna Lila 2020 poate fi comandată cu reducere specială de Crăciun aici.