Articol cu mărturii de la femeile care se întâlnesc în Cercul Lunii la Timișoara, cerc inițiat și facilitat de Iunia Pașca în 2018.

În 24 Noiembrie 2018 ne întâlneam în cerc la Timisoara pentru prima dată, 14 femei. Nici una dintre noi nu știa atunci unde avea să ducă aceasta întâlnire, și ce urma să vină în viața fiecăreia dintre noi ca urmare a întâlnirii inimilor noastre.

Am creat un grup de Whatsapp unde am tot adăugat femeile noi care ajungeau la cerc, și care își doreau să rămână în contact. Momentan suntem peste 100 în acel grup. În pandemie am trecut online, susținându-ne în diferite feluri, și continuăm de atunci să ne întâlnim în cerc de două ori pe lună, la Lună Nouă și la Lună Plină. 

Mai jos sunt gândurile a 21 de femei despre ce a însemnat și înseamnă acest cerc pentru ele.

Înainte de asta, însă, am dori să răspundem la o întrebare pe care o primim des:

Pentru cine e un cerc de femei?

Cercul de femei este pentru orice femeie care își dorește:

  • să se (re)conecteze la sine, la esența feminină ce curge prin trupul ei
  • să își (re)definească relația cu femeia din ea, oglindindu-se în alte femei
  • să învețe despre ea însăși ascultând împărtășirile altor femei
  • să afle informații noi și apoi să le integreze în ființa ei, despre corpul feminin, ciclicitatea menstruatiei, arhetipuri feminine, conectare la senzualitate, sexualitate, blândețe, sălbaticie, intuiție, putere și transformare
  • să beneficieze de un grup de sprijin necondiționat, și să aibă oportunitatea de a oferi sprijin necondiționat
  • să fie ținută în brațe în timp ce își plânge traumele și durerile, în timp ce își sărbătorește victoriile, în timp ce se conectează la părți profunde din ea și la adevărul pur din inima ei
  • să simtă ce înseamnă a fi ținută într-un spațiu de completă non-judecată, de vulnerabilitate, acceptare și iubire așa cum cei mai mulți dintre noi nu am experimentat vreodată. Să aibă onoarea de a ține un astfel de spațiu pentru alte femei.
  • să facă pace cu femininul din ea pentru a găsi pacea și conectarea profundă cu alte femei.

 

Ce înseamnă Cercul de Femei pentru mine?

Ce a adus în viața mea?

“Când v-am găsit, am venit la întâlnire doar ca să evadez din lumea pe care o trăiam atunci. Am ajuns devreme și muzica de la eveniment m-a făcut să plâng. M-am pus într-un colț și am plâns, și am plâns, și rând pe rând au venit fetele și m-au luat în brațe, fără să mă întrebe ceva….a fost magic. Am simțit lipsa de judecată, am simțit mult mai multe decât se pot spune în cuvinte, am simțit empatia. Am înțeles că atunci când vrei să revii la propria natură trebuie să îți asumi, și să îți asumi energia feminină este magic.” (Tosha)

 

“Am avut norocul să dau peste cercul de femei într-un moment de tristețe profundă pe care o simțeam în urma morții mătușii și bunicii mele. Tocmai pierdusem jumătate din mini-tribul de femei în care m-am născut, rămânând acum doar eu și mama. Colac peste pupăză, am mai descoperit că în urma șocului, ni s-a declanșat la amândouă o boală autoimună. Însă viața e așa fascinantă! Mi-a luat jumate din mini tribul meu de femei dar m-a adus într-un trib mult mult mai mare decât aș fi putut eu să-mi imaginez vreodată. M-a adus într-un cerc de femei unde am găsit conectare, siguranță, non-judecată, înțelegere, iubire, prietenie, sprijin, bucurie, încredere, autenticitate, celebrare. Și din acest spațiu minunat ce se co-crează, pășim în puterea noastră și suntem pregătite să călătorim în zone întunecate, în care umbrele noastre așteaptă să ne uităm la ele și să le aducem la lumina, în lumi în care fetița, femeia, zeița, vrăjitoarea sunt una. 

În cercul de femei ne vindecam pe noi și pe toate femeile care au fost și care vor mai fi. E magie co-creată!” (Alexandra)

“Pașii m-au purtat intr-o seara spre CERCUL de femei acum aproximativ un an și jumătate. Când am ajuns și am pătruns în atmosfera magica creata cu o mandala în mijloc, cu lumina lumânărilor pâlpâind firavă pe fețele tuturor, pe care erau desenate zâmbete, am simțit că am ajuns acolo unde era menit să ajung. E o bucurie de nedescris ori de câte ori se întâlnesc suflete ce împărtășesc la un loc din nectarul gândurilor lor și care împreună se abordează pe gamele cunoașterii de sine. Am fost de-a dreptul îmbrăcată în uimire că exista un asemenea loc, un loc în care orice femeie nou-venită primește bilet de intrare în procesul de autodezvaluire, o oază de feminitate în care se celebrează misterele blânde ale vieții, un loc în care se creează intenții și se materializează vise. Vă mulțumesc pentru acest lăcaș ce ne permite sa toarcem lâna cuvintelor și deopotrivă să conținem spatii de tăcere binecuvântată si vindecătoare. (Teodora)

 

“Cercul a ajuns în viața mea sau eu am ajuns în viața cercului, la fel cum, într-o noapte întunecată, plină de stele, vezi o stea căzând pe cer, cu precizie, repeziciune, lumină și frumusețe. A adus în viața mea un grup de femei puternice și minunate, pe care în foarte scurt timp (primul meu cerc :D) le-am simțit apropiate de sufletul meu. Cu voi pot să discut ce se petrece în mine, fără a-mi fi frică să mă arăt, să împărtășesc experiențele prin care trec și să primesc susținere și iubire necondiționată, în timp ce și eu am onoarea să fac la fel. Sunt recunoscătoare că ne-am întâlnit, mulțumesc, vă iubesc. Am ajuns acasă.”❤️ (Oana)

 

Cercul Lunii reprezintă pentru mine a aparține unui spațiu plin de înțelepciune, iubire, compasiune, ascultare activă, non-judecată, un spațiu în care femeile se primesc unele pe altele cu tot ce e viu în interiorul lor. O onorare a autenticității cum n-am mai întâlnit. Un spațiu de co-creație, renaștere și sprijin. Bucurie și dans. O comunitate ce sărbătorește și plânge împreună. Și o putere a lui “Împreună” cum mi-aș dori ca orice femeie de pe acest pământ să experimenteze măcar o dată în viață. (Diana de la Cluj)

Iubire, iubire necondiționată. Si magie. Ca mama îmi doresc sa ofer iubire necondiționată copiilor, dar am citit ca nu putem oferi ce nu am primit. Cercul e spațiul în care suntem iubite și acceptate in orice ipostaze, alchimizând magic orice trăire. (Andreea)

 

“Sunt doi ani de cand ne intalnim in Cerc, aproape de doua ori pe luna. Sunt doi ani de transformări profunde pentru mine, dar se simte totul foarte diferit de alte experiențe din trecut. Sunt doi ani de cand simt susținerea și sprijinul real al femeilor din viața mea. Asta e magia Cercului! – ne aduce impreuna sa ne vedem, sa ne auzim si sa ne imbratisam una pe cealalta cu tot ce este viu în noi atunci. Totul este binevenit, totul este primit și ascultat cu inima deschisă. Printre bucate aduse de fiecare și daruri împărtășite între noi, ne simțim libere sa fim, sa exploram, sa dansam. Sunt enorm de recunoscătoare acestui spațiu sacru ce îl co-cream împreuna de fiecare data cand ne intalnim!” (Anca)

“Cercul pentru mine a devenit punct de referința în viața mea. E cu adevărat un grup de suport! Moral, spiritual, emoțional, financiar, fizic. Cercul este locul în care pot sa vorbesc pe limba mea interioară, pot sa îmi deschid inima, pot să exprim ce e viu în mine și sunt auzita, văzută și acceptată, fără judecată, în cel mai sigur și cald spațiu. În el am primit imbratisari delicioase, suport pe toate planurile imaginabile și inimaginabile și este o sursa continua de a mă dezvolta și crește. E ca un pamant fertil în care semințele plantate găsesc toate resursele pentru a se transforma in minunate plante viguroase, sanatoase si frumoase. Nu-mi pot imagina viața fără aceste suflete calde, alături. ” (Alice)

 

“Am crescut înconjurată de baieti, și până pe la 22 de ani am fost convinsă ca am un defect de fabricație, pentru ca nu păream capabilă să mențin prietenii de lungă durata cu alte fete, și mai târziu femei. De când mă întâlnesc în cerc cu aceste femei, am zeci de surori la care pot să apelez cu ușurința cu care apelez la propriul frate, atunci când am nevoie de sprijin. Când am revenit în România aveam emoții despre modul în care mă voi putea reconecta la tărâmurile natale, și mai ales la oamenii de acasă. Acum nu-mi pot imagina să fiu nicăieri altundeva, și nu pot (cu adevărat, nu vreau 🙂 ) să-mi imaginez viața fără aceste femei aproape. Iar când oamenii mă întreabă cum pot să fiu atât de echilibrată și fericită, zâmbesc doar, cu gândul la ele. ” (Iunia)

 

Primul cerc de femei la Timișoara în care am lansat Luna Lila 2020

Cercul de femei e un spațiu emoțional, ca fizic putem fi oriunde, în care mă simt acceptată și nejudecată, în care îmi sălta inima de bucurie cand sunt cu fetele mele dragi. E un cadru în care îmi dau voie sa experimentez diferite emoții, în care pot sa rad cu gura până la urechi, dar pot sa si plang, daca asta simt. Pot sa ascult, pot sa observ ce se activează în mine, pot sa impartasesc și eu cat simt, cand simt, fără sa mă simt în vreun fel constransa. E un spațiu sigur în care mă simt confortabil sa experimentez diferite trăiri, fără sa imi fie teama sau rusine.

Prima data cand am auzit de acest concept, s-a activat scepticismul din mine… cum adica cerc de femei?! Ce sa caut eu acolo? Eu care intru in conflict cu femeile instant, fara sa imi dau seama de ce?! Nuu, sigur nu e de mine asa ceva! Si cu toate astea, pentru ca am tot ales constient sa ies din zona de confort in ultimul timp si curioasa fiind din fire, am decis ca pot suporta sa particip la 1-2 intalniri… si daca nu-mi place, asta e, macar am incercat! Si i-am dat o sansa! Reformulez: mi-am dat o sansa mie, de fapt! Si pentru asta imi sunt recunoscatoare! Sunt recunoscatoare Iuniei pentru ca ne-a adus impreuna cu bucurie, că ne sustine in crearea acestui spatiu plin de acceptare, iubire si intelepciune. Sunt recunoscatoare fiecăreia dintre aceste femei minunate care nu înceteaza sa ma minuneze prin delicatetea si curajul lor, prin vulnerabilitatea, autenticitatea si frumusetea lor. Mă inspiră si sunt o sursă de bucurie si întelepciune pentru mine. Aho! “ (D)

A fi parte din acest cerc de femei este ca și cum m-aș uita la mine în diferite forme și cu diferite experiențe. Am primit un dar de neimaginat – de a mă cunoaște așa cum sunt EU! Trăiesc Iubire, Acceptare, Prezență necondiționat și cu inima deschisă. (Daniela)

Bucuria eliberatoare atunci când mă aud în cerc, exprimand ce e viu în mine. Mulțumesc! (Cosmina)

 

Prima dată când am participat la un cerc de femei a fost magic să văd cum se pot destăinui sufletele în cerc, fără sa fie judecate, când în sfârșit au găsit un loc unde să poată fi autentice, din inimă, curajoase. Mi-a plăcut să meditam împreună, să dansăm, sa zâmbim, radem, sa simțim empatie și iubire fata de toată lumea prezentă, chiar dacă ne întâlneam prima dată. (Teo din București)

 

Când închid ochii, purtând în gând cercul de femei și lăsând să se așeze tot ce simt, apare o senzație de căldură, de îmbrățișare. E ca și cum în jurul meu ar exista tot timpul o serie de femei magice, care ținându-se de mână și mișcându-se într-un cerc, mă ocrotesc. 

“Noi”. Este prima dată când folosesc acest cuvânt cu atâta hotărâre și convingere. Asta am primit prin acest cerc de femei: sentimentul de apartenență, credința că sunt acceptată oricine as fi și am fost, dintotdeauna, libertatea de a aduce cu mine toate părțile pe care nici măcar eu nu le primesc cu căldură. Ele le vor primi. 

“Conectare”. Înainte de face parte dintr-un cerc de femei, îmi era atât de străină senzația de conectare la propriul meu corp, la cum se simte să mă conectez la alte ființe, la alte femei. “Intuiție”. Aici am învățat să-mi ascult corpul, să am curajul să îmi urmez intuiția și să dau jos de pe mine cojoacele groase ale prejudecății și ideilor preconcepute despre putere. Când sunt la cerc, e ca și cum as pluti într-un izvor de compasiune, blândețe și putere feminină.  Scriind aceste rânduri, privesc la cine eram în trecut, la anii în care credeam că singurele metode de a fi în contact cu mine erau sporturile extreme. Da, sensul cercului de femei nu e terapia de grup și nici oferirea de sfaturi, e melanjul dintre ciclicitatea noastră ca femei, unicitatea noastră, dintre sclipirea și scânteia care e acolo în fiecare dintre noi și care, de vrem, arde tot ce ne ține la o parte de noi înșine. AHO!” (Ana)

Cercul acesta este pentru mine un spațiu plin de bucurie, magie, prezenta. Este intalnirea cu surorile pe care as fi putut sa le am, sau le-am avut alta data. Este un spațiu de siguranta, de feminitate, de acceptare. În diversitatea manifestării suntem Una.” (Ramona)

 


“Bucurie. Bucurie pură.  Aceasta este emotia care mi se arată de cate ori ma pregatesc sa ma intalnesc cu surorile mele întru Luna. În cerc pot sa fiu EU, cu tot ceea ce înseamnă EU. În cerc împărtășesc din mine și primesc de la minunile de femei prezente la cerc ce înseamnă sa fii FEMEIE. Ascult, cu toată inima mea, povestea mea și povestea lor. Știu ca suntem UNA. Luna și inimile noastre ne aduc împreună să ne sprijinim, să ne bucurăm, să plângem împreună, să visam, să creștem. Cand ne despartim, după cerc, mă simt mai completa, mai înțeleaptă, mai luminoasa. Radiez de bucurie! Simt atata recunostinta că acest cerc exista, ca suntem, ca alegem sa ne intalnim si sa ne conectăm în felul asta. Ce dar imens!” (Gabi)

 

Puritate, inima deschisa si ”a imbratisa ceea ce este” sunt cuvintele care imi vin în minte atunci cand ma gandesc la cercul de femei. Urmează feminitate, joc, blandete si magie. Ce este pentru mine cercul de femei? Un spațiu de vindecare, un spațiu sigur în care am invatat sa ma arăt așa cum sunt eu. Un spațiu fără rușine și fără judecată. Un spațiu plin de blândețe în care le simt pe celelalte fete și femei ca surori. Cercul a adus si aduce mereu blandete si asezare in viata mea, bucurie de copil și sentimentul de comunitate și ”întreg”. În cerc se simte mereu vie conexiunea cu mama și cu femeile din întreaga lume. Cercul de femei este o binecuvântare și sper din inima ca tot mai multe femei să se alăture acestei magii pe care o creăm IMPREUNA. Va iubesc și va multumesc!  (Mirona)

 

“Primul meu cerc de femei a fost la Timișoara. Nu știam ce înseamnă, ce vom face, dar m-am lăsat dusă de de vibe-ul fetelor și am zis hai să vedem ce se va întâmpla. Este conectare cu noi, este un loc în care nu te judeca nimeni, este înțelegere, este relaxare și creștere. Cercul de femei îmi da susținere, pentru că știu că suntem conectate. Aho!” Cristina ( Crisu din București)

 

La Cercul de Femei pot veni cu toate părțile și colțurile sufletului meu, indiferent cât de contradictorii sunt unele față de altele. Este o comunitate în care pot să integrez tot ce simt și gândesc, fiind într-un spațiu plin de empatie și acceptare.” (Daria)

 

“Întâlnirile în cercul de surori le simt ca un canal energetic foarte intens pe care îl deschidem în momentul când ne cuprindem mâinile una alteia în cerc. Din acel moment, în centrul cercului se formează o sferă de lumină purificatoare în care fiecare ne putem descărca emoțiile vii, grele, ușoare, frumoase și mai puțin frumoase pentru a le aduce în lumina într-un spațiu sigur, curat și unde simțim sprijinul și transformarea instant. Percep acest lucru ca o capacitate incredibilă a fiecărui Sine prezent în cerc, de autovindecare, dar care unite creaza acest camp purificator mult mai puternic. Sentimentul de Uniune pe care-l simt în cerc îmi dă siguranță, îmi dă iubire, îmi dă grijă, îmi dă încredere că orice experimentez în acest avatar am un spațiu unde mă duc și sunt primită și iubita exact așa cum sunt. Este unul dintre cele mai frumoase vise care l-am îndeplinit în această călătorie de până acum!” (Flori)

După un an de armonizare între noi, ne-am întâlnit în 24 ianuarie 2020 cu întrebarea:

“Cum putem să dăm mai departe din binecuvântarea pe care noi o trăim?”

Am avut multe idei atunci, și înainte să putem avea o a doua întâlnire, a venit izolarea și fiecare dintre noi am trecut prin diverse procese interioare, pe mai multe planuri 🙂 De atunci însă, pe lângă sprijinul pe care ni l-am oferit între noi, am reușit să organizăm un weekend de Rasfat la început de august pentru 10 femei din toată țara, cu intenția de a fi ținute în spațiu sacru și transformator de 10 dintre noi; am contribuit cu rechizite, haine și alimente într-o comunitate dezavantajata destul de numeroasă; am contribuit la câteva ONG-uri din domeniul violenței domestice și traficului de persoane; am oferit unei persoane cu dizabilitati șansa de a se putea deplasa din nou cu ajutorul unui scuter special; și am constituit fiecare dintre noi agenți de pace și echilibru în mediile în care ne aflăm.

Dincolo de propria noastră vindecare, conectare, regasire, bucurie împărtășită, asta a devenit cercul pentru noi – un grup de sprijin atât al nostru, cât si al comunității, și un grup de femei cu care simțim că putem construi orice, și putem merge Împreună până la capătul lumii. 

Pentru că aceasta e puterea lui ÎMPREUNĂ. 

Aceasta e puterea unui Cerc de Femei. 

LA CERC

Am învățat

Să-mi folosesc gura,

Obrajii, dinții și limba.

Și-am învățat că am picioare,

Umeri, mâini

Și mai ales șolduri, 

Onduleuri.

Știu că pot vorbi

În adevăr absolut

Luându-mă pe mine,

După Mine;

Și știu că pot simți

Tot ceea ce simt,

Fără să mă tem

De nimeni.

Mai sus de atât

E doar lumină

Amestecată cu praf, natural,

Cu LUNA, 

Cu NOI,

Cu ELE,

Cu soare, cu stele.

Cu viață, cu moarte.

Iunia Pașca este facilitatoare de Cercuri de Femei și, pe lângă alte talente, este și una dintre co-creatoarele Integration Game, un joc de societate ce stimulează auto-cunoașterea și interconectarea, intr-o călătorie de armonizare feminin-masculin. Jocul e o resursă inclusiv pentru facilitarea reflecției și a conexiunii la cercuri de femei.

Integration Game – o resursă minunată inclusiv pentru cercuri de femei și construire de comunitate

 

Lasă un răspuns