fbpx
  • Despre Feminitate și Suroritate cu Lia Bolte

In acest episod, nr 3, vorbim pe șleau și cu empatie cu Lia Bolte, fondatoarea proiectului Femeia Trezită, despre suroritate și feminitate.

Lia Bolte este pioneră în domeniul lucrului pe feminitate, practici tantrice și putere feminină în România. Cu multă experiență de formare în domenii diferite în spate și o listă de formări specifice impresionantă, Lia distilează proiectul Femeia Trezită din 2012.

A adus în premieră în România multe practici extraordinare din lucrul ei pe feminitate în Asia, inclusiv lucrul cu oul de jad. Spiritualitate practică, feminitate întrupată și lucru la nivel profund emoțional pentru eliberare de traume, reprogramare celulară și asumarea puterii feminine. Energia din spatele Femeii Trezite pe care o transmite Lia este extraordinară!

În 2005-2006 noi ne-am intersectat la Institutul Român pentru Pace din Cluj, când eu lucram pe programe de conștientizare și prevenție  a violenței de gen și făceam formări naționale pe echitate de gen din perspectiva studiilor de pace. A fost o mare bucurie să ne reconectăm și explorăm împreună cum ne putem sprijini și co-crea împreună ca femei care lucrează pe teme tangențiale.

Cum depășim stadiul surorii vitrege în conștiință? Cum revendicăm solidaritatea și suroritatea feminină?

Cuvântul suroritate nu e frecvent folosit în română, iar realitatea la care trimite nu are rezonanță în colectiv încă. E parte din intenția din spatele platformei Sori cu Luna de a revendica importanța acestui concept, și a depăși rana de trădare dintre femei care e, posibil, chiar parte din povestea căderii Daciei (rană primordială ca popor – o ipoteză pentru reflecție).

Ca să vorbim pe șleau, oricât de mult am ști teoretic că ne-ar merge mult mai bine la toate dacă ne-am susține și am lucra împreună, relațiile dintre femei nu-s tocmai roz. Avem un trecut patriarhal în care am fost separate și montate una împotriva celorlalte, o cultură în care relațiile soacră -noră sunt prin definiție proaste iar competiția este de mare preț, iar mamele transmit fiicelor mult din suferința, trauma și condiționările lor.

Întrebări și teme de reflecție abordate cu Lia:

* Relația cu alte femei – dincolo de femeile cu care lucrezi: cum să vedem unicitatea și frumusețea fiecărei femei, ca un câmp cu flori, fiecare deosebită.
* Relațiile dintre femei pe continuumul admirație – invidie – cum îl depășim? Prin auto-empatie și lucru conștient cu sine
* Relația dintre rana cu mama, neîncrederea în femei și frica de propria feminitate
* De ce nu e necesar să ne fie frică de competiție?
* Cum ne putem elibera de judecata și proiectie, una asupra celeilalte: realizând că judecăm, îndreptând atenția spre interior pentru a vedea unde sunt nesiguranțele proprii și lipsa de iubire față de sine, folosind celelalte femei ca oglinzi de creștere
* Cum ne putem sprijini ca femei mai bine?
* Relație de soră  (din care nu ai unde să pleci) vizavi de relație de prietenă  (din care poți fugi și te ascunde ușor)

Bine, bine… și concret?
Lia este foarte axată pe practică concretă – deci a deschis multe uși spre instrumente de folosit, indicatori pentru când e important de oprit pilotul automat pentru a acționa conștient, integra emoțiile, și folosi relațiile cu celelalte femei ca pe niște oglinzi de integrare și creștere conștientă. 

Un episod de ascultat, savurat, și de luat inspirație pentru practică.

Ce alte întrebări și exemple vă vin în minte? Ce mai avem de transformat împreună, în noi înșine și în colectiv?

*

Pe Lia Bolte o găsiți aici:

Website: www.femeiatrezita.com
www.retreatdefeminitate.com
Instagram: www.instagram.com/femeiatrezita/
Facebook: www.facebook.com/femeiatrezita/
Canal Youtube – https://www.youtube.com/channel/UCRiAPt6tEfs0-2up7WCzkgw

Podcastul Sori cu Luna este disponibil aici pe Anchor FM si pe alte 7 platforme online. Vezi lista cu celelalte episoade disponibile.