Draga mea,
Mă bucur că ai ajuns până aici și dorești să aprofundezi cunoașterea ta întrupată!
Am creat acest spațiu și conținut pentru a te sprijini în călătoria de studiu a corpului și a fertilității.
Aici vom aprofunda în continuare educația privind ciclicitatea, percepția fertilității, contracepția naturală și educația pentru sănătate.
Suntem în curs de completare a acestor secțiuni, și vom adăuga constant resurse aici.
Alfabetizare corporală și în materie de sănătate
Pentru a începe această călătorie, este important să înțelegi anatomia feminină și, de asemenea, liniile directoare generale de îngrijire a sănătății. Dacă ai timp să acoperi baza, începe călătoria aici. Acest lucru ne permite să mergem tot mai în profunzimea temelor. Dacă asta nu funcționează, mergi direct la temele important pentru tine.
Urmărește-ți ciclul menstrual cu Mandala Lunii
Cunoașterea ciclului menstrual este începutul înțelepciunii pentru orice femeie. Te inițiezi astfel în cunoașterea propriul tău ritm unic, interior.
Devino conștientă de luna din propriul tău corp (ciclul tău menstrual) și de
Luna de pe Cer ca ghid!
Mandala lunii este o fișă cadru pentru a conecta ciclurile lunii cu propria ta menstruație.
Citește articolul despre importanța observării atente a ciclului menstrual, cu ajutorul unui instrument pratic. Ia-ți timp să-ți observi tiparele la nivel fizic și emoțional pe parcursul mai multor luni.
Ce ai de câștigat? Conștiență, relaxare, acceptare în corp de femeie. Cunoscându-ți corpul, îți revendici puterea de femeie.
Accesează Mandala Lunii aici.
Fazele Lunii și legătura cu ciclul menstrual
Luna guvernează apele pe Pământ, atât în interiorul și în afara noastră. Luna a fost dintotdeauna folosită ca reper natural pentru schimbările periodice care apar în regnul vegetal și animal, indicând momentul potrivit pentru plantare, recoltare, împerechere a animalelor, vânătoare, pescuit sau călătorii.
Oamenii au observat de mii de ani legătura dintre ciclul lunar si cel menstrual – care au aproximativ aceeași durată – 29,5 zile durând mișcarea Lunii în jurul Pământului (ceea ce corespunde unei lunații/ un ciclu lunar complet). Cuvântul menstruatie vine vine din greacă mensis/ lună calendaristică și mene/ lună astru. Tradiții indigene din America de Nord vorbesc despre menstruație ca „moon time” sau au verbul echivalent pentru a menstrua „a luna”. Cu prima menstruație intri in ciclicitatea specific feminină. Tradiții acestrale numesc acer moment „coborârea Lunii în corp”.
Gândirea simbolică ne ajută să găsim asemănări între ciclului Lunii și ciclul menstrual feminin.
Menstruația este perioada simbolică de Lună nouă în corp.
Faza foliculară este echivalentul lunii în creștere.
Ovulația este simbolul lunii pline în corp: perioadă de maximă fertilitate și expansiune.
Faza luteală, post ovulatoriu, are energia Lunii în scădere.
Vezi articol despre posibilele relații ale ciclului Lunii cu ciclul menstrual.
Arhetipuri feminine în ciclul menstrual
Fiecare arhetip feminin din ciclul menstrual corespunde simbolic, având energie similară, cu un anotimp și o fază principală a Lunii. Pentru simplitate, toate agendele Sori cu Luna de până acum au adus cele 4 arhetipuri din ciclul menstrual care urmează și vârstele biologice ale femeii. Echivalențele simbolice sunt astfel:
Faza foliculară: Arhetipul Fecioarei – corespondent ca energie cu anotimpul primăvareii și faza Lunii în creștere.
Faza ovulatorie: Arhetipul Mamei – corespondent ca energie cu anotimpul verii și faza Lunii Pline
Faza luteală: Arhetipul Magăi/ Femeia Ințeleaptă – corespondent ca energie cu anotimpul toamnei și faza Lunii în scădere
Faza menstruală: Arhetipul Alchimistei / Misticăi – corespondent ca energie cu anotimpul iernii și faza Lunii Negre/Noi.
Indiferent de vârsta pe care o are, fiecare femeie parcurge ciclic aceste faze care au, fiecare, energia sa specifică. Exprimarea acestor arhetipuri este influențată de funcționarea hormonilor. Desigur o femeie poate reprima exprimarea unui anumit arhetip, dar natura este mai puternică.
Grijă față față de tine la menstruație: Cortul tău roșu
Cortul roșu este o metaforă pentru spațiul sacru de retragere din lume la menstruație pentru a răspunde nevoii de odihnă, regenerare și conexiune cu sufletul. În perioada menstruală, deschiderea intuitivă este mai mare, mesajele sufletului și ale divinului sunt mai accesibile.
Menstruația e un proces fizic de eliminare a țesuturilor care ar fi putut fi casa unui copil, deci e un proces prin care corpul jelește la nivel biologic o pierdere. De aceea e posibil să simți real tristețe, energie scăzută, nevoie de retragere in interior. Emoțional e momentul în care elimini prin sânge ceea ce ai acumulat din mediu și cureți trăirile lunii anterioare. Alege să te conectezi la pântecul tău, să asculți corpul și ce are nevoie pentru a face procesul mai ușor. Pregătește-ți un loc confortabil unde poți avea intimitate, cu lumină difuză, cu jurnalul tău, o cană de ceai fierbinte, comprese calde pentru pântecul tău și orice altceva îți dă confort fizic și emoțional. Fiecare menstruație îți dă ocazia: * să te cunoști mai bine, să vezi cum te influențează trăirile tale, **să te odihnești și reînnoiești periodic,***să-ți asculți corpul și emoțiile care sunt limbajul sufletului.
Citește articolul despre menstruație conștientă & articolul Sabatul femeilor.
Concepție și contracepție conștientă
Articol inclus în Agenda nedatată Luna Roșie, contributoare Simona Tanasă, Naturopată
Ai doar 5-6 zile într-o lună ca să rămâi însărcinată sau să eviți o sarcină natural. Nu ar fi mai bine dacă ai ști exact când sunt aceste zile? Cu cât știi mai bine cum funcționează corpul tău și determini perioada exactă a ovulației și dacă aceasta are loc cu adevărat, cu atât poți crește șansele de a concepe sau, după caz, de a evita o sarcină. Există numeroase metode de contracepție modernă cu efecte secundare nebenefice pe termen lung. Anticoncepționalele, frecvent recomandate nu doar pentru contracepție, ci și pentru diverse tipuri de dezechilibre, maschează adevăratele cauze ale problemelor. Informează-te despre avantajele și dezavantajele fiecărei metode pentru a face alegeri bune pentru tine.
De ce să alegi o metodă naturală?
* nu are efecte secundare.
* nu afectează fertilitatea pe termen lung.
* îl poți implica și pe partener.
* îți cunoști mai bine corpul. Cunoașterea este putere!
Metodele de planificare familială naturală includ documentarea semnelor corpului: temperatura bazală la prima oră a dimineții; evaluarea mucusului cervical; poziția cervixului.
Conform indexului Pearl, ce determină eficacitatea formelor de contracepție, aceste metode ce urmăresc semnele corpului, când sunt folosite corect, au o eficiență de aprox. 98%. La fel de eficiente sunt și în sens invers, când urmărești să rămâi însărcinată.
De ce anume ai nevoie?
* un termometru bazal, care să arate cu exactitate două zecimale după valoarea inițială.
* să-ți iei temperatura zilnic la aceeași oră.
* să notezi zilnic parametrii pe care îi măsori (vezi o aplicație de telefon unde poți înregistra notițe zilnic).
Cum procedezi?
1. Înregistrezi temperatura bazală: ia-ți temperatura la prima oră a dimineții, aproximativ la aceeași oră, înainte de a face orice altceva. Termometrul bazal se folosește oral. Notează datele în fiecare zi și observă când începe creșterea temperaturii, semn că ovulația a avut loc și a început creșterea progesteronului care ridică temperatura corpului în faza luteală. Notează perioada ta posibil fertilă cu 6 zile înaintea acestui moment.
2. Evaluezi mucusul cervical: culoare, opacitate, consistență. Observă după urinare sau prin luarea unei probe cu degetele curate dacă există o secreție. Aceasta variază de regulă de la: non-existentă (uscată), la consistenta albușului de ou, transparentă și alunecoasă când fertilitatea e maximă, la alb lipicioasă și iarăși inexistentă. Semn mai dificil de observat în dezechilibre ce implică lipsa libidoului.
3. Observi poziția colului uterin (opțional, întărește semnele anterioare). Colul uterin este poziționat înalt doar în zilele din jurul ovulației. Îl poți observa singură întroducând degetele în vagin. Se simte clar și în timpul actului sexual. Cea mai bună perioadă pentru a observa schimbări ale poziției cervixului este când mucusul cervical își schimbă consistența în cea a albușului de ou, udă, alunecoasă, în perioada fertilă preovulatorie.
Ce te învață această metodă despre fertilitatea ta?