Cum interacționează ciclul tău menstrual cu fazele lunii?

Dublă provocare să le punem împreună! Roadele sunt nebănuite!

Ciclul menstrual are deja misterele lui, iar Luna poate fi o mare necunoscută.

Revin cu o diagramă / mandală lunară pentru a susține auto-observația femeilor și conștientizarea ciclului menstrual pe lângă calendarul circular inclus în Agenda Luna Lila 2020 – instrument special pentru femei de a crește conștientizarea și puterea în corp de femeie.

Menstruația este semnul că femeile sunt fertile și pot fi canal pentru viață nouă. În multe tradiții indigene, conectate la ritmurile naturii, menstruația era și este considerată sacră, un prag de trecere spre feminitate pentru care se realizau inițieri speciale, un timp deosebit de conectare al femeii cu lumile nevăzute. Artefactele culturale descoperite din civilizația cucuteniană cu izvoare vechi pe pământurile noastre sugerează un cult al Marii Zeițe Mamă care onora femeia și viața, preotesele folosind un calendar lunar pentru inițieri sacre.

Tăblițe din civilizația cucuteniană,
de la Tărtăria, descoperite în mormântul unei preotese, datate aprox 5300 i.Hr.

În corp de femeie funcționăm ciclic, asemenea lunii, nu liniar. E timpul să ne reamintim sacralitatea acestui proces natural și să ne onorăm corpurile capabile să dea viață.

Ciclul menstrual e un instrument puternic de auto-cunoaștere și creștere personală pentru care nu avem nevoie decât de atenție la propriul proces de viață.

Eficiența în sarcini de lucru, capacitatea de concentrare, nivelul de energie al femeii sau capacitatea de conectare la intuiție sunt diferite în fiecare fază a ciclului menstrual. Nu putem fi doar în acțiune fără regenerare – ceea ce corpul de femeii cere în mod natural- decât dacă ne ignorăm nevoile cu repercusiuni pe termen lung.

Cunoscându-ne ciclul menstrual și procesele corpului, lucrăm cu propria noastră natură în loc să luptăm împotriva ei, să ne prefacem că menstruația nu contează și nu ne afectează.

Mandala lunii de la Sori Cu Luna este o fișă cadru pentru a conecta ciclurile lunii cu propria ta menstruație. (Versiunea mandalei în rezoluție mare pentru print A4 este disponibilă GRATUIT prin abonare pe site. Te vrem în comunitatea noastră in creștere!)

Dacă ești atentă la tine în mod constant, poți să-ți observi tiparele în fiecare fază a ciclului tău menstrual, să te cunoști mai bine, să vezi darurile și să accepți deplin corpul tău de femeie.

Note pentru a completa mandala lunii

Ziua 1 a ciclului tău menstrual este considerată prin convenție medicală prima zi de sângerare.

În momentul începerii unui nou ciclu menstrual, deci în prima zi de sângerare, găsește pe un calendar lunar faza lunii cea mai apropiată pentru ziua respectivă (ex. calendar pe internet, descarcă un app pe telefonul smart cu fazele lunii).

Începe să completezi mandala lunii respective începând cu Ziua 1 pe care o plasezi în căsuța care se potrivește cu faza lunii după calendar. De exemplu, dacă ai început menstruația cu două zile înainte de primul pătrar, numără două căsuțe înainte de primul pătrar.

Pe mandală ai cele două repere principale ale lunii, nouă și plină. Săgețile indică ordinea de creștere și descreștere a lunii care este în sens invers acelor de ceas (când punctul de reper este Polul Nord al Pământului).

Chiar dacă convenția de timp liniar și mers înainte pe cerc este puternică, încearcă acest exercițiu util de a completa mandala lunii în sens invers acelor de ceas – asemenea mersului Lunii.

Dacă ai un ciclu menstrual mai lung de 29 de zile, folosește două mandale lunare.

Un ciclu sănătos este considerat, generic, între 25 și 29 de zile. Ciclurile variază mult în timp și de la femeie la femei în funcție de trăiri. Dacă ai în mod constant cicluri mai scurte sau mai lungi, examinează motivele pentru o congestie energetică a uterului. Atenție la modul în care îți trăiești propria feminitate.

Rotația Lunii în jurul Pământului ia aproximativ 29,5 zile. Luna nu crește însă constant de la o zi la alta, uneori crește cu 3%, alteori cu 10% de la o zi la alta. O fază din cele patru principale poate fi astfel mai scurtă sau mai lungă în funcție de ciclu, punând astfel în discuție tocmai gândirea liniară și fixă.

Observă interacțiunea dintre ciclul tău menstrual și cel lunar:

◘ Tipărește această fișă de lucru/ mandală pentru fiecare lună a anului

◘ Plasează aceste simboluri în faza potrivită a lunii, după calendarul lunar:

∂ = prima zi de sângerare, ◊ = utima zi de sângerare, 0 = Ovulație

◘ Notează ziua și data precum și senzațiile fizice în corp și stările emoționale asociate.

Atenție la vise și interacțiuni cu ceilalți.

Pentru planul fizic urmărește senzații și schimbări la nivel de corp: gradul de energie și vitalitate, consistența mucusului, mărimea sânilor, durata și intensitatea menstruației, crampe, gaze, balonare, dureri musculare, senzația de foame.

Pentru planul emoțional fii atentă la dispozițiile și stările care se schimbă: cât de expansivă sau retrasă ești, creativă, radiantă, sociabilă, bucuroasă, anxioasă, tristă sau iritabilă.

* Folosește mandala lunii minimum 3 -6 luni pentru a începe să vezi tipare în ciclul tău menstrual.

* Folosește un app/calendar lunar pentru a vedea faza exactă a lunii pentru ziua în care începe menstruația sau ai ovulație.

La ce semne ale corpului să fiu atentă?

Menstruația este clară, de la prima la ultima zi de sângerare. Observă câte zile de sânge roșu ai și dacă ai zile cu scurgeri ușoare sau doar pete maronii.

Pentru ovulație în schimb nu conta doar pe estimări standard poziționate la aproximativ jumătatea ciclului menstrual. Observă în primul rând mucusul vaginal. Ovulația este perioada de maximă fertilitate însoțită de creșterea mucului care are consistența albușului de ou crud. Creșterea temperaturii bazale e un alt indicator important pentru perioada de ovulație– în cazul în care îți urmărești fertilitatea și folosești un termometru.

Alte semne, secundare, pot include:

– ușoară creștere și sensibilizare a sânilor pe măsura apropierii de ovulație

– creșterea dorinței sexuale

– sensibilitate în zona ovarelor

– nivel crescut de energie în plan fizic

Care este rostul menstruației?

Biologic

Dacă ovulul eliberat de ovare nu este fecundat, corpul elimină mucoasa uterină îngroșată pentru a susține o nouă viață.

Este modul eficient al naturii de a ne conserva resursele energetice în loc de a păstra o condiție de fertilitate permanentă. În același timp, avem un indicator clar despre sexualitatea femeii care nu e doar despre concepție biologică, având un interval natural de infertilitate. Suntem norocoase, nu?

Spiritual/ Emoțional

Menstruația – prin eliminarea simbolică a sângelui – sugerează încheierea unei etape, eliminarea unui surplus. Te poți întreba în fiecare lună ce proces din viața ta se încheie? Ce ai de lăsat în urmă? Ce ai de integrat emoțional?

Dacă iau pilule anti-concepționale e relevantă mandala lunii?

Hormonii artificiali din pilulă interferează cu ciclul natural al femeii, deci auto-observarea tiparelor care fluctuează în mod natural poate fi distorsionată de regularitatea consumului de pilule.

Poți începe totuși acest exercițiu de auto-observare și auto-cunoaștere ca parte din a-i cunoaște propria natură.

E o fază a lunii mai bună decât alta pentru menstruație?

Nu. Corpul tău este cel mai important ghid care răspunde la trăirile și situațiile tale de viață.

Nu există o fază „corectă” a lunii în care să menstruezi. Folosește acest instrument simplu de cartografiere pentru a începe să te observi și reflectezi conștient asupra tiparelor care se manifestă în diferitele faze ale ciclului tău menstrual. Vei deveni propria ta expertă, în timp. Cunoașterea se revelează din interior. În timp, e posibil să se deschidă nivele de cunoaștere mai profundă atât din interior cât și din afară.

Dacă nu menstruez, pot folosi mandala lunii?

Luna ne influențează pe toți, inclusiv pe bărbați. Femeile la menopauză sau care sunt însărcinate pot folosi mandala pentru a cartografia trăirile fizice și emoționale în diferitele faze ale lunii, independent de menstruație.

Și fetele mici înainte de prima menstruație sau copiii în general pot învăța și se pot conecta la lună – ca parte din conexiunea la natură și la ritmurile naturale ale vieții. Vezi aici o diagramă/ fișă de lucru pentru copii pentru a cartografia un ciclu complet al lunii și dezvolta atenție și fascinație pentru astrul nopții. (Fișă din Grădina Pădure a Mirabelei)

Cum pot face din completarea mandalei ceva plăcut?

În primul rând, fii constantă. Folosește culori pentru diferitele faze ale ciclului tău menstrual.

Alege coduri de culoare sau simboluri pentru emoții, pentru senzații fizice. Joacă-te cu formele.

Folosește un jurnal adițional pentru a face notițe mai ample, inclusiv despre visele pe care le ai.

Ce am de câștigat?

Conștiență, relaxare, acceptare în corp de femeie. Cunoscându-ți corpul, îți revendici puterea de femeie. Putere care îți aparține în primul rând ție, nu doctorului, farmacistului, mass mediei, sau partenerului.

Multe din procesele naturale ale corpului de femeii au fost medicalizate, de la prima menstruație reglementată prin pilule anti-concepționale la fete foarte tinere, la nașterea naturală înlocuită tot mai mult cu cezariene și menopauză pentru care industria farmaceutică vinde noi soluții.

Corpul tău de femeie se poate acorda interior pentru o menstruație fără dureri, știe cum să nască natural și cum să sărbătorească menopauza ca pe o nouă schimbare și rit de trecere.

Îl asculți?

Revino să ne spui cât de utilă este mandala lunii după ce o folosești câteva luni.

Hai pe grupul de Facebook Sori cu Luna pentru a ne însoți în călătorie cu Luna – inclusiv cu Agenda Luna Lila 2020 – instrument special pentru femei de a crește conștientizarea în corp de femeie.

Aici ai acces și la Episodul 2 din podcast Sori cu Luna Despre Ciclicitatea Feminină cu Laura Maria Yara  și importanța de a trăi conștient și asumat în corp de femeie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *