fbpx
Back

Menarha: Prag de sărbătoare

Cuvântul menarhă există și în dicționarul limbii române și nu indică o boală.

Dacă ești mamă de fată vezi și acest articol și exercițiul propus pentru revizuirea relației cu propria menstruație.

Foto: Ina Curic

Prima menstruație, sau menarha, este un prag de trecere major de la fată la femeie. Un prag important sărbătorit de multe culturi tradiționale în trecut, inclusiv de marea civilizație cucuteniană de pe pământurile noastre.

Corpul ne amintește în fiecare lună, prin menstruație, că funcționăm ciclic, că avem capacitatea sacră de a ne reînnoi pe noi înșine și de a da viață, dacă alegem asta.

Pentru a da fetelor noastre un start mai bun în ce privește viața în corp de femeie, asumată, cu bucurie, e important în primul rând să ne examinăm, vindecăm și integrăm propria relație cu menstruația – ca femei și mame. Nu putem da mai departe ceva ce noi nu trăim și simțim cu adevărat.

În orice moment putem rescrie propria poveste și relația cu menstruația dacă am trecut acest prag.

Care a fost experiența ta când ai trecut acest prag?

Ce credințe ai nevoie să schimbi pentru a vedea menstruația ca un dar?

Cum te-ai împrieteni acum, mai mult, cu acest proces natural și sacru în corpul tău?

Foto: Ina Curic

Fiecare dintre noi, în familiile noastre, poate fi o agentă de schimbare culturală când revendicăm firescul și sacrul menstruației. Rescriem astfel superstițiile și prejudecățile care au fost transmise din generație în generație în legătură cu femeile, corpul lor și procesele fiziologice naturale prin care trecem.

Întrebări de deschis reflecții:

Și dacă ne-am educa fetele cu deschidere și blândețe astfel încât să aibă un start superb în a doua vârstă a femeii?

Dacă le-am învăța că „perioada nasoală a lunii” e de fapt darul special de a fi femeie, o ocazie necesară de odihnă, reflecție, regenerare, integrare?

Dacă ne-am informa și educa partenerii nu doar că nu suntem disponibile pentru sex, ca femei, ci și că avem nevoi speciale pentru care ei ar fi minunat să fie aproape și să-și asume rolul de protector în alt fel?

Cum ar arăta să revendicăm acest proces fiziologic simplu ca sacru din nou?

Să onorăm fiecare fată ca specială la menarhă?

Cum am putea da mai departe fetelor înțelegerea și susținerea unei comunități de femei?

Cercul Fluturelor 2019: Bun venit in cerc de Femeie!

Pentru a face asta e nevoie în primul rând să ne re-educăm ca femei și mame și să examinăm propria relație cu menstruația.

Pas cu pas putem înlocui rușinea despre menstruație și tabuurile invizibile din trecut cu o abordare care respectă demnitate feminină.

Vezi scrisoare către sine propusă ca exercițiu in articol aici.

Fiecare dintre noi suntem fie reproducători de cultură, caz în care ar trebuie să ne întrebăm cât de sănătos este ce dăm mai departe inconștient, fie putem fi agente de schimbare culturală, pas cu pas.

Începând cu a schimba relația cu propria menstruație, a ne onora și respecta nevoile diferite ale corpului.

Introducere în ciclicitatea feminină

Ciclul menstrual se numește ciclu pentru un motiv, chiar dacă ciclul întreg este de obicei, în mod eronat, redus la perioada efectivă de sângerare. Fiecare dintre cele patru faze distincte ale ciclului menstrual are caracteristicile și calitățile ei, de la nivel hormonal la cum circulă în corp energia.

Luna de pe cer devine reper și simbol important pentru a înțelege și fazele prin care trece propriul corp.

Cum te-ai simți să te cunoști și accepți în fiecare fază a ciclului tău mentrual?

Să îți cunoști tiparele? Să poți anticipa și negocia nevoile tale?

Foto: Ina Curic

Cum ar arăta să revendici acest proces fiziologic simplu ca sacru din nou?

Cum te-ai simți să ai înțelegerea și susținerea unei comunități de fete și femei?

Ce putem face?

În ce privește fetele tinere, putem crea, conștient, un climat de sărbătoare în jurul menarhăi, ca rit de trecere spre a fi femeie.

De a la introduce acest subiect fetițelor mici, și băieților de altfel, ca ceva natural și firesc care se întâmplă în corpul nostru la a le pune întrebări fetelor când se apropie de acest prag:

Cum poți să marchezi acest moment simbolic?

Ce fel de petrecere ai putea să faci?

Ce fel de simboluri roșii ai folosi?

Ce prăjituri roșii am putea crea?

Putem face cu fetele noastre un exercițiu de imaginație, readucând firescul de a vorbi despre ce se întâmplă în corpul nostru.

Foto: Ina Curic

Am putea începe o modă nouă, cu putere de creatori și intenții bune am putea da fetelor un start mai bun în viața de femeie.

Am putea:

* organiza petreceri pentru a sărbători menarha în care fiecare fată se se simtă specială, apreciată, frumoasă

* oferi daruri speciale și simbolice pentru a marca acest prag (gândind natural, organic, prietenos față de natură)

* deschide conversații cu femei de toate vârstele despre experiența menstruație cu bucurie și acceptare

* oferi fetelor informații echilibrate despre rolul fiecărei fete și femei de a menstrua conștient și a se conecta la pântecul ei lunar, a asculta mesajele pe care le transmite și a folosi această perioadă pentru regenerare și conectare cu pământul (vezi practica de oferire a sângelui menstrual pământului)

* încuraja folosirea de produse sănătoase atât pentru corpul femeii cât și pentru planetă (la nivel de poluare) (de ex. absorbantele textile și cupele menstruale)

Creăm astfel un climat de sărbătoare în jurul primei menstruații, și acceptare și trăire cu bucurie a acestui dar de a fi femeie. Dăm astfel mai departe fetele noastre ceea ce cele mai multe dintre noi nu am avut, ca femei. Dar acum știm mai bine.

Le spunem astfel bun venit fetelor în lumea femeilor!

Le învățăm că sunt speciale!

Le spunem să își iubească corpul (sursa de rușine numărul 1 pentru femei în lume)

Le încurajăm să-și asculte și să își onoreze ciclurile.

Revendicăm împreună sacrul și normalul menstruației și al corpului de femeie.

Oare cum ar arăta lumea dacă mai multe dintre noi am face asta?

Cercul Fluturelor

În 2019 am pilotat la Oradea, cu Roxana Susca, un mini-program pentru mame și fete pentru a le spune bun venit și a le sărbători ca femei tinere care au trecut pragul menarhăi.

Orice fată are dreptul să fie recunoscută, primită cu bucurie intre femei, și susținută într-o perioadă în care navighează transformări majore, fizic și emoțional.

Cercul Fluturelor 2019

Am numit programul Cercul Fluturelor pentru a onora transformările care se întâmplă în corpul fetelor ce devin femei și pentru a aborda acest pasaj într-un mod simbolic ce dă putere și inspirație fetelor și le trimite în lume mai departe cu aripile sus.

Am făcut împreună activități creative, desen, lucru cu mâinile, dans, discuții în cerc.

Am vorbit despre rădăcinile noastre culturale și istorice cucuteniene, despre hormoni feminini și ciclul menstrual, ritmul și influența lunii asupra pământului și femeilor în special. Am creat experiențe multisenzoriale prin imersiune în natură și în cele cinci simțuri. Am râs, spus povești, îmbrățisat copaci și unele pe celelalte.

A fost o experiență superbă, integratoare atât mame, surori mai mari cât și fetele tinere participante.

Las fotografiile și testimonialele participantelor să întregească conversația.

Testimoniale Cercul Fluturelor

Program de sărbătorire a fetelor tinere la menarhă

A fost o experiență magică. Mi-a plăcut mult ritualul de încredere când ne-am legat la ochi și ne-am condus de mână una pe alta, și momentul în care am decorat lingurile de lemn ca să le facem baghete magice. Parcă eram zâne, iele, plutind prin pădure. M-am simțit iubită.” Maria 13 ani, participantă

Totul a fost fantastic! …mă simțeam ca o adevărată zâna! Inițierea în cercul fluturelor a fost poate cel mai minunat moment petrecut cu voi, m-a făcut să mă simt cu adevărat specială. Am descoperit o altă lume,o lume a recunoștintei și a pozitivității. Am înțeles in profunzime povestea femeii si a ciclului menstrual. O experiență absolut minunată! Acum văd complet diferit ciclul menstrual!!

Foto: Cercul Fluturelor 2019

Ariana,11 ani, participantă Cercul Fluturelor, 2019

Am reusit să văd că suntem altfel, noi femeile, si că reusim să ne conectam mult mai usor decât o fac bărbații; Ca suntem in acelasi timp si puternice, slabe, frumoase, vulnerabile, vulcanice si etc. dar ca putem sa fim si fetitele acelea care trebuie să treacă prin viață si treptat sa devina femei, mame, bunici; Că fiecare din noi are in interiorul ei fetita si abia apoi femeia.

Am inteles cat de important este asta pentru o dezvoltare mai armonioasa a noastra ca femei.” Ramona B., mamă de fată

M-am bucurat sa iau parte alături de sora mea care avea atunci 10 ani jumate și care a primit și petrecerea de bun venit în lumea femeilor într-un cadru natural deosebit. Nimic care să te facă să simți jenă sau rușine, transformarea credințelor față de „a fi femeie” „a avea menstruație” a fost evident… Între timp, durerile nu au mai fost atât de mari, am alocat timp pentru odihna și răsfăț în fiecare luna și am început sa ținem evidența și sa marcăm menstruația pe calendarul lunii, care e circular și nu linear”. Alina Florina, soră mai mare participantă cu soră mai mică la 6 luni după program

Ca femeie, eu cred cu tărie că rolul nostru de mame este să transmitem fiicelor noastre ce înseamnă să fim noi însene ca femei, chiar dacă noi nu am primit asta foarte clar de la femeile dinaintea noastră. De aceea cercul de mame și fiice adolescente în zilele noastre este un moment foarte important pentru noi toate. Ca mamă, pentru mine este o bucurie să îmi văd fata înflorind, și ca toate mamele, îmi doresc să îi fie mai ușor și mai lin decât mi-a fost mie.” Roxana Susca, mama Mariei de13 ani, și facilitatoare de cercuri pentru femei,

Ca facilitatoare de spații pentru femei, știu din experiență că acest gen de cercuri de femei cu mame și fete conectează magic mai multe generații. Și tot din experiența știu ca puterea femeilor este întotdeauna în a fi împreună. Așa am primit toate claritate, putere, bucurie, magie, susținere, iubire, conectare, apreciere, am fost văzute și auzite și ne-am susținut între noi în mod feminin.” Roxana Susca, facilitatoare de cercuri pentru femei

Articol de Ina Curic

Specialistă în gen, pace și conflicte

A facilitat primele programe educative pe leadership feminin și stimă de sine pentru fete în România ăn 2003 si 2004, și pe parteneriat de gen, 2005. Publicațiile pentru adolescenți în urma acestor programe sunt disponibile gratuit aici.

***********

În curând aducem în limba română o carte specială pentru fete care se apropie de sau au trecut pragul primei menstruații:

Darul Femeii: Trăiește menstruația cu bucurie, de DeAnna L’am, aduce în prim plan importanța de a sărbători și pregăti fetele pentru prima menstruație ca rit de trecere important de la fată la femeie. Un ghid scurt care pune în discuție tabuurile invizibile și eufemismele negative ce persistă în jurul acestui proces fiziologic natural în corp de femeie.

Carte oferă inspirație practică pentru a sărbători ciclicitatea feminină și darul menstruației pentru femei, un dar de revendicat după de o lungă istorie care a distorsionat și inferiorizat puterea feminină.

Superb ilustrată de o tânără artistă româncă, Ana-Maria Zaharia, cartea conectează prin imagini simbolistica menstruației cu alte elemente culturale din tradiția românească.

Autoarea DeAnna este pioneră la nivel internațional în domeniul revendicării menstruației ca rit sacru de trecere de la fată la femeie. Este născută în România și plecată de la vârsta de 3 ani în Israel cu familia.

    2 Comments

  1. Sunt mamă de fete,2 minuni .32 ani si 11 ani.
    Ariana la 10 și 8 luni a participat la Cercul Fluturelor!A fost o experiență fantastică. Eu chiar dacă i-am povestit despre ciclul menstrual, ceea ce ea a trăit în cercul de feminitate cu alte fete și femei a marcat- o sufletește foarte pozitiv. A simțit darul special pe care îl are femeia in această lume. Ma străduiesc să ii ofer alte viziuni despre ciclul menstrual .Cealaltă minunată fată frumoasă Alina chiar dacă are o vîrstă mai ,32ani- învață acum mai multe despre darul femeii din participarea la aceste cercuri de feminitate. Eu ,,mama lor învăț împreună cu ele și mă bucur că pot să mă conectez la mine și la alte femei prin Firul roșu – Darul femeii- menstruația !!

Leave A Reply