Menstruația e un indicator puternic și vizibil al realității de femeie, în corp biologic. Este datul naturii care ne amintește de designul ei ce menține fertilitatea în modul cel mai adaptat și inteligent, în proces ciclic care se repetă lunar.
Sângele e legătură puternică cu toate femeile din neam, ne dă apartenența la linia din care ne tragem. El ne mai conectează și la corpul de durere colectiv pe care femeile îl pot accesa prin menstruație.
În pofida evoluției umanității și a progreselor aduse de dezvoltare și tehnologie, în ceea ce privește cultura profundă legată de acest proces fiziologic, natural în corp de femeie, încă persistă tabuuri la nivel de Ev mediu, întunecat.
Greață, necurat, boală, sau concepții mai curățate precum inconveniență care cere discreție sau falsă împuternicire ce presupune ignorare și reprimare. În orice caz este ceva despre care nu prea vorbim, decât în trecăt și în șoaptă, pe un fundal implicit de durere normală cu care nu ai ce face, decât să o reprimi dacă poți.
În trecutul fiecăreia, avem mame, bunici și strămoașe care au trecut prin numeroase traume în corp de femeie ce au rămas neprocesate și ne-eliberate. Femei care au avut vieți grele, pline de violență și abuz, fără opțiuni de libertate, devalorizate intelectual doar pentru că s-au născut femei.
E de mirare deci că atât de multe fete și femei suferă dureri teribile la menstruație?
Asta e perioada lunii care le amintește că sunt femei când o parte din ele e în rezistență față de această realitate.
în lipsa educației pro-active și a adoptării unei perspective cu adevărat pozitive despre menstruație, rușinea pe care o preiau fetele invizibil din cultura nevorbită este evidentă. Fete care se separă de mame și refuză să vorbească despre menstruație după ce generații la rând nu s-a vorbit deloc și multe femei au întrat în etapa asta de viață crezând că au boli mortale. Femei care trăiesc cu dureri considerate normale și aleg să reprime durerea în loc să-ți facă timp să o înțeleagă.
Realitatea pe care o trăiește 1 din 10 femei cel puțin, suferind de endometrioză (o boală care ia ani de zile de diagnostice greșite), este un indicator că trăim într-o cultură bolnavă. Să ai celule endometriale care migrează din uter în alte organe ale corpului de unde sângerează periodic în loc să fie eliminate prin vagin ăn timpul menstruației e un semn că a luat-o corpul razna, da, însă într-o cultură care e razna de milenii în ce privește denigrarea femininului.
Cum ne putem lua puterea înapoi, ca femei?
Afi în corp de femeie e prima identitate, clădită pe biologia noastră. Ciclicitatea feminină e legătura puternică cu natura din afară pe care o manifestăm în corp. Exprimarea a cine suntem cu adevărat, și ce daruri avem de manifestat depind de acceptarea deplină a acestei realități a naturii din noi.
Menstruația conștientă presupune observarea atentă a ciclului menstrual, un prim pas pentru a te cunoaște și onora ca ființă ciclică. Oferă un cadru pentru a-ți înțelege natura fizică, emoțională, mentală și spirituală, o practică integrală cu potențial transformator pentru viață în armonie cu propria biologie.
Poți respecta ciclul menstrual prin:
* felul în care asculți și răspunzi nevoilor ciclice ale corpului,
* modul în care îți planifici activitățile sociale și creative,
* onorarea menstruației ca perioadă de introspecție și regenerare.
Menstruația conștientă implică și schimbarea relației cu sângele, de la gunoi, prin revendicarea firescului, spre sacru.
Mai implică și schimbarea produselor menstruale folosite spre opțiuni care sunt blânde in loc de disruptive pentru sistemul hormonal și prietenoase pentru planetă (care nu se descompun, poluând mediul timp 400 spre 700 de ani). În loc să împachetezi feminitatea și să o arunci simbolic la gunoi, opțiunea conștientă este să oferi sângele Pământului, într-un act de devoțiune și recunoștintă, cerând ajutor pentru a transforma și alchimiza toate experiențele și emoțiile din ciclul menstrual anterior. O practică simplă care te reconectează la rețeaua vieții pentru care nu există gunoi, și doar energie de reciclat și hrană pentru alte ființe.
Citește și articolul Bun venit, Sânge Sacru despre această practică cu exemple de invocații ce pot fi folosite când oferi sângele pământului și testimoniale despre cât de puternică este această practică.
fiecare ciclu menstrual este o oportunitate să te cunoști mai bine și să ai grijă de tine ca ființă ciclică.
Fiecare menstruație e un indicator pentru trăirile tale din ciclul precedent care se elimină fizic și simbolic prin sânge și emoții.
Durerea este intotdeauna un indicator pentru a aborda un dezechilibru fizic sau emoțional. Corpul îți cere atenția, mai intîi subtil și apoi, din ce in ce mai puternic, până cînd nu mai poate fi ignorat.
A trăi in conexiune cu propria intuiție, a auzi mesajele subtile ale corpului, a intelege ce transmite prin simptome necesită o relație de calitate cu sine, valorizarea propriei persoane, atenție și grijă față de sine.
A trăi conștient = a practica și menstruația conștientă.
Benefiiciile practicii de menstruație conștientă merg dincolo de ameliorarea și dispariția durerilor menstruale, raportate de multe femei.
Această practică te conectează cu propria claritate, intuiție și putere interioară. În timp, cu pratică conștientă, vei putea să:
* îți înțelegi tiparele de energie fizică și emoțională și să nu-ți ceri scuze pentru ele ci timp și empatie (“sunt la menstruație, nu mă presa te rog”)
* îți planifici viața pentru a cultiva energia din faza dinamică a ciclului (după menstruație până la ovulație) fără a te forța să fii eficientă și productivă în faza reflexivă (pre-menstruală și menstruală)
* îți iei timp de regenerare fizică și sufletească la menstruație pentru a a evita extenuarea și a cultiva conexiunea ta cu divinul si ghidajul interior
* îți asculți busola interioară și ai incredere in propria claritate dincolo de presiunile sociale/ profesionale.
Ce ai de câștigat?
Conștiență, relaxare, acceptare în corp de femeie.
Cunoscându-ți corpul, îți revendici puterea de femeie.
Putere care îți aparține în primul rând ție, NU doctorului, farmacistului, mass mediei sau partenerului.
Accesează gratuit Mandala Lunii, o resursă care să te susțină în urmărirea ciclului menstrual, inclusă în Agenda Jurnal Luna Roșie.
Ia-ți timp să-ți observi tiparele la nivel fizic și emoțional pe parcursul mai multor luni, cu ajutorul acestei mandale.
Pentru urmărirea conștientă a ciclului menstrual avem o creație Sori cu luna de inspirație cucuteniană în artă. A patra ediție de agendă cu luna in limba română este Luna Roșie, o agendă pe care fiecare femeie o datează în funcție de propriul ciclu menstrual.
Agenda-Jurnal Luna Roșie este un instrument de reflecție, de practicare a menstruației conștiente și de integrare emoțională pentru femei care doresc:
- să se cunoască mai bine și iubească ca femei
- să acceseze darurile ciclului menstrual in toate fazele
- să aibă inspirație pentru practici de feminitate lunară
- să crească conștiența și ancorarea în energia feminină
- să manifesteze echilibrat energia feminină și masculină.