Ce să facem cu el?

#dasangeleinapoi

Când ne îndepărtăm de programele vechi conform cărora menstruația este un blestem al femeii, o „boală”, un proces în corp de care să ne fie rușine și pe care să îl ascundem, rămâne întrebarea deschisă despre darul pe care menstruația îl aduce.

Care este darul deci? Vezi și articol pe cartea Darul Femeii.

Menstruația este parte din natura femeii, un proces fiziologic care indică darul și capacitatea de a susține viață nouă.

Ca proces fiziologic de revendicat ca firesc dincolo de tabuurile sociale invizibile care încă persistă, menstruația poate fi considerată din diferite perspective interconectate, separate doar pedagogic:

spirituală (de șters programul de femeie murdară si păcătoasă care a dominat istoria ultimelor câteva mii de ani de cultură patriarhală pentru a revendica sacralitatea acestui proces natural indicator al capacității de a da viață și pentru a onora curățarea energetică care se întâmplă prin eliminarea fizică a căptușelii uterine).

emoțională (de considerat impactul emoțional și psihologic asupra fetelor care nu sunt întâmpinate cu bucurie și susținere ci practic abandonate emoțional la trecerea pragului spre femeie. Multe nu-și asumă ci ajung să fie rușinate de natura lor feminină. Cum rescriem această poveste pentru a vedea darul, firescul, naturalul și sacrul? O femeie asumată în puterea și darul de a fi în corp de femeie. Vezi alt articol pe Sărbătorirea menarhăi).

– culturală (de considerat dihotomia dintre natură și cultură dezvoltată în ultimele câteva secole odată cu sistemul capitalist care este fundamentat pe exploatarea naturii; asocierea femeilor ca pol inferior cu natura și a bărbaților cu cultura și civilizația).

ecologică ( de chestionat tabuul invizibil din jurul menstruației și ideea de a fi „discretă” și invizibilă care susține ascunderea acesteia convenabil în tampoane și absorbante de unică, numărul doi în lume la produsele care umplu gropile de gunoi după scutecele de bebeluși).

economică (de evaluat cât cheltuiesc femeile pe absorbante de unică folosiță în detrimentul sănătății personale și pe o suită de adjuvante din industria alimentară, comestică și farmaceutică pentru a face față medicalizării menstruației și tabuului invizil din jurul acesteia).

În fond, fetele și femeile cumpără o multitudine de produse pe fondul ideii că sunt „defecte” prin propria natură, că nu sunt destul de bune așa cum sunt, că nu pot face față acestui proces fiziologic natural care a ajuns supra-medicalizat (asemenea altor procese din corpul femeii, vezi nașterea, menopauza)

socială (să punem in discuție ritmul intens și rapid al vieții moderne în care dezvoltarea liniară constantă e considerată ideală și dusă la cote paroxiste – în detrimentul înțelegerii și respectării ciclicității și ritmurilor naturii, succesiunii anotimpurilor fizice, modului în care funcționează însăși oamenii care nu sunt doar unități de „producție”/ roboți. Există o mișcare naturală constantă de creștere și descreștere în univers, în afaceri, în proiecte care este compromisă în favoarea vitezei, după care rămân lecții neintegrate și greșeli mult repetate.

Există deja o tendință nouă la nivel internațional de a introduce politici menstruale flexibile la locul de muncă care permit retragerea din birou sau lucru de acasă la menstruație.

Există de asemenea companii care folosesc calendarul după lună pentru a organiza producție, livrări, lansări pe piață în acord cu energia guvernată de fazele lunii și cele doua mari faze de creștere și descreștere ale lunii.

De ce produse menstruale alternative, eco, reutilizabile?

Și pentru că sunt mai sănătoase!

Absorbantele de unică folosință sunt relativ recente în România. Abia după 1990 am avut acces la aceste produse comerciale, din plastic, cu multe ingrediente nelistate, care interferează cu sănătatea hormonală a femeilor și îngroașă numărul deșeurilor care umplu gropile de gunoi în lume. Nu avem de dat decât 30 de ani înapoi pentru a merge altfel înainte.

A schimba absorbantele de plastic cu cele din materiale 100% organice, a colecta și interacționa cu sângele cu deschidere și curiozitate înseamnă a schimba major relația cu propria feminitate.

Prin simpla schimbare a produselor folosite, orice femeie devine și o activistă de mediu cu valori verzi care gândește dincolo de comoditatea și beneficiul doar personal.

Multe femei raportează o schimbare în bine a dereglărilor hormonale și diminuarea durerilor și a disconfortului prin simpla schimbare a absorbantelor mult prea comune, ieftine și de plastic cu absorbante naturale sau textile.

Experiența folosirii absorbantelor textile implică interacțiunea directă cu sângele, o experiență nouă pentru multe femei dacă anterior au folosit doar absorbante de unică folosință. Apa în care sunt clătite absorbantele poate fi oferită pământului, e hrănitoare și vitalizantă pentru plante.

Mai există cupele menstruale, din silicon medical, care – garantat- schimbă relația cu propriul corp și cu sângele menstrual. Spre deosebire de tampoanele interne care pot absorbi prea mult din secrețiile vaginale normale, cupa menstruală colectează doar sângele, creând vaccum în interior când aderă pe pereții vaginului. Experiența folosirii cupei și a colectării sângelui astfel aduce informații despre cantitatea reală de sânge eliminată la fiecare menstruație – care e de obicei mult mai mică decât ar putea indica absorbantele. Cupa se sterilizează între menstruații, în timpul celor câteva zile cât durează o menstruație este suficientă clătirea cu apă și refolosirea ei.

Cupa este raportată de femei ca un ajutor de tranziție spre menstruația liberă, conștientă în care nu sunt folosite obiecte externe.

*

Aici un articol despre această interacțiune cu sângele al Laurei Maria Yara, ucenică pe calea învățăturilor bunicilor ancestrale din Anzi: “Cum se poate ca un gest atât de simplu să îmi aducă atâta bucurie?”

Vezi și articol Iele Sânziene despre absorbante reutilizabile și consum responsabil.

Mărturii

De la femei care au început de curând să ofere sângele pământului și să observe ce se întâmplă, și femei care folosesc atât cupe menstruale cât și absorbante textile de mai mulți ani.

Aseară am început sa lunez , am fost fericită maximum că a sosit sângele din mine. (…) Pentru că încă nu am absorbante de bumbac, am folosit pânza albă de bumbac, când am pus primul absorbant, vulva mea era fericită.
Doar ce am colectat sângele din două “absorbante”, o culoare roșie minunată. Atâta iubire am simțit în tot acest proces de colectare a sângelui, de spălare a pânzei și de udare a florilor din apartament (zilele următoare pun și la copaci).”
Mihaela

Sentimentul pe care mi l-a adus acest ritual, acum, în primele 24 ore, a fost al conexiunii cu Mama Mama Pământ (dublez pentru că-i multa căldură în aceste sentiment), conținere, siguranță că mă ține Mama în palmele ei mari și că mă simt hrănită. Este ca și cum noi două comunicăm adânc.”
Mihaela Ivana, 43 ani, București

Astăzi am mers să îi dăruiesc Mamei Pământ un cadou. M-am descălțat, i-am mulțumit pentru tot ce face pentru noi, am salutat copacii. Apoi mi-a venit o idee, în loc să vărs pur și simplu apa, să înconjor pământul ce înconjura copacul ca intr-un cerc. Am făcut asta cu trei copaci pentru că aveam mai multă apă. Am mulțumit din nou la final și am plecat. Asta este a doua lună când fac acest gest către Mama Pământ.” Sabina

Lună trecută după ce am oferit apa pământului, am visat icoana Maicii Domnului cu Pruncul desenată în creion. A doua zi dimineață m-am trezit cu gândul că nu vreau să mă dezlipesc de Mama Pământ. Exact așa, cred că eram conectată acolo.” Ioana, 27 ani, la prima oferire a sângelui menstrual

“Eu folosesc doar absorbante textile din 2013. A fost revenirea la natural, firesc, simplu, chiar ma intrebam cum de am putut folosi atatia zeci de ani chestiile oribile din plastic…eu le am pe aceleasi din 2013. Spăl fiecare cârpă cu apa intr-un lighean, apa asta cu sange o pun la plante. Apoi spal din nou cu sapun de cocos direct in chiuveta, pun la uscat la soare si cand termin de lunat adun toate absorbantele folosite si le fierb in apa cu sapun dd cocos, apoi la uscat la soare. Forma mea preferata de a luna ramane insa free flow, oricand pot. Si fac pipi DOAR pe pamant direct, asa ca sangele se duce inapoi in pamant fara nici un efort suplimentar din partea mea.Si am scris aici ce SIMT cand fac toate astea…” Laura Maria Yara https://mariagaia.org/lunez/

Cartea Darul Femeii: Trăiește menstruația cu bucurie
  • Sublima Cup e prima cupă menstruală produsă în România din material certificat USDA (SUA) și BfR (Germania). O găsești și AICI cu alte resurse pentru fete și femei – pentru că susținem producția locală și valorile verzi.
  • O carte scrisă de DeAnna L’am, pioneră internațională în domeniul menstruației conștiente.
  • O resursă pentru fete și femei de împărtășit cu tați și parteneri pentru a cunoaște și onora ciclitatea feminină. O găsești pe Sori cu Luna și prin parteneri incluși aici.

Alte mărturii de la femei de pe Grupul Facebook Sori cu Luna despre produse menstruale reutilizabile Și experiența de a #dasangeleinapoi pământului / “plantarea lunii”:

#dasangeleinapoi! Este o experiență unică de conectare cu Mama Pământ și cu esenta noastră”.

“Si eu folosesc de aproape 6 ani, atat cupa cat si absorbantele reutilizabile, vorbesc cat de des pot despre acest subiect (…) Ziua cand mi-am pus sangele in ghivecele din casa a fost transformatoare pentru mine, a marcat un inainte si dupa in relatia mea cu menstruatia. Petrecusem aproape 20 de ani cu dorinta de a nu avea menstruatie, senzatii de neplacere, de “oof, iar??”. Si apoi… ziua cand vine menstruatia e ziua cand imi readuc aminte de incredibila mea putere de a da viata, de a sustine si a o nutri.

Simt o mandrie foarte mare de fiecare data cand hranesc pamantul si plantele cu borcanul meu cu sange amestecat cu apa”.

“De luna asta am început sa folosesc și absorbantele textile. Foarte frumos tot procesul de spălare și curățare. Faptul ca sunt mutată la țară de anul acesta îmi permite o conexiune blândă cu mine și natura și las sa ma ghideze intuiția către planta ce va primi sângele sau apa în care am clătit absorbantele.”

” Eu am început sa ofer sangele Mamei Pamant acum doua luni. Prima luna am facut-o intr-o noapte la radacinile unui copac foarte mare de tei. Era luna plina. Eu am simtit sa multumesc Mamei Pamant pentru ca ma hraneste, ca are grija de mine, ma primeste asa cum sunt si ma iubeste pentru minunea ce sunt! Am simtit acceptare pana la ultima celula, am simtit sustinere, dragoste neconditionata, blandete, curaj, claritate in ceea ce fac.”

“Când ofer sângele Mamei-Pământ, cu mulțumire, recunoștință și bucurie pentru tot ce îmi oferă, aud vocea ei clara și simt îmbrățișarea ei prin tălpile mele goale pe pământ. Când ii ofer sângele meu, simbolul fertilității mele, simt sa stau desculță, uneori chiar simt sa torn apa cu sângele inclusiv pe picioarele mele. Și da, la început striga Mama Pământ – fa-o fără rușine, asuma-ți feminitatea! Acum explic oricui ma întreaba ceea ce fac. Și când eu am eliberat teama ca cineva o sa îmi pună etichete și etichetele sau privirile judicative au dispărut. Iar acum ceea ce Mama Pământ îmi spune este: Primesc ofranda ta și ți-o întorc înzecit în daruri de materializare, de abundenta și de fertilitate pe toate planurile”.

💓

Despre folosirea absorbantelor textile:

“Folosesc absorbante textile din 2012 și nu stiu cum am putut răbda plasticurile atâția ani…

“Sincer, sunt muuult mai confortabile decat cele de unica folosinta! Nu credeam, dar am testat! Nu au miros si stau la locul lor, chiar daca nu sunt lipite. Se spala relativ usor, daca sunt lasate la inmuiat in apa rece cateva ore. Mai folosesc si cupa (noaptea).”

“Eu folosesc de la inceputul anului absorbante textile si imi plantez luna. Atat de mult bine mi-au adus aceste lucruri in viata mea, de la faptul ca sunt constienta, sunt mindful, ma iubesc si ma accept, am mai putine dureri, mi-am dat demisia de la un loc de munca unde nu eram deloc ok insa inainte nu aveam curaj sa plec”.

“Eu le folosesc deja a doua luna si sunt foarte multumita..traiesc constient menstruatia asta e minunat!”

“Fara sa stiu nimic de absorbante textile, de multe ori imi puneam dischete demachiante din bumbac acasa pentru ca in general nu imi plac plasticurile, si mai mult sa le pun la o zona atat de intima. Am cautat multa vreme variante cu cover de bumbac, ecologice…etc. Drumul meu a fost lin , treptat. Am ajuns de la plastic la cover de bumbac apoi ecologice, apoi m-am imprietenit cu cupa menstruala care deja mi-a adus o mare eliberare.”

“Clatirea absorbantelor textile mi se pare ceva magic. Nu mi-am imaginat niciodata ca poate fi atat de multa energie si conectare intr-o practica atat de simpla. Fetita mea la 3 ani deja e introdusa in acesta lume fermecata cu cupa si absorbante si asteapta sa le foloseasca si ea :))  Am fost si eu in faza in care imi era oarecum rusine sa povestesc despre asta , deah …sunt si eu o “ciudata ” dar simt ca acesta lumea este tot mai mult a mea si eu al ei. Prind tot mai multa incredere si curaj.”

Despre folosirea cupelor menstruale:

Folosesc cupa de 8 ani deja, o recomand mereu celor din jur. E foarte ușor și discret, plus ca mereu am una in geantă pentru schimb, sterilizata prin fierbere. Diferenta e uriașă de când o folosesc.”

“Am folosit cupa timp de aprox 2 ani și am fost super incantata… Primele utilizări au fost puțin ciudate pana m-am obișnuit dar după nu am mai avut deloc probleme. Acum mi-am comandat absorbante textile despre care de mult tot citesc și abia aștept sa le primesc.”

“dragi femei, eu folosesc cupa menstruala ( primita in dar de la o sora) de 4 ani si o ador pur si simplu! E foarte practica si imi ofera posibilitatea de a-mi oferi sangele creator Mamei Naturi! O recomand cu mare incredere si caldura.”

“Eu folosesc cupa menstruală de 14 ani. Pentru mine e varianta ideală. Mă face să mă simt curată și nu miroase în niciun fel. Îmi dă libertate de mișcare și mă simt confortabil cu ea. Apoi torn foarte ușor sângele din ea într-un borcan ca să-l pun apoi la ghivece sau să-l duc afară la copaci.Văzându-ma că îmi plantez luna, fiica mea a zis că vrea să facă și ea asta așa că ei i-am luat absorbante textile. Pentru noi astea sunt soluțiile prietenoase cu corpul nostru și conectate cu Mama Pământ.”

Pe Sori cu Luna creștem este un spațiu de conversație, susținere, suroritate pentru femei. Hai și tu!

Lasă un răspuns